Kalcij
Prehrana
Najvažniji prehrambeni izvor kalcija su mlijeko i mliječni proizvodi. Ukoliko se prehranom ne unosi dovoljno kalcija, dnevne potrebe je potrebno nadoknaditi preko drugih izvora.
Potreba za kalcijem
Dnevne potrebe za kalcijem ovise o uzrastu, odnosno intenzitetu rasta i tjelesnoj aktivnosti.
Negativan utjecaj
Na ugradnju i iskoristivost kalcija negativan utjecaj imaju gazirana pića; kofein i fosfati, stoga ih treba izbjegavati.
Nedostatak kalcija
Nedostatak kalcija negativno djeluje na razvoj koštanog sustava i dostizanja maksimalne gustoće kostiju što pogoduje razvoju osteoporoze u kasnijoj dobi.
Pravilno iskorištavanje
Za pravilno iskorištavanje kalcija potreban je i vitamin D3 te minerali (fosfor i magnezij) važni za optimalan rast i razvoj kosti.
Organska sol kalcija
Organske soli kalcija (citrat i glukonat) imaju bolju topljivost te se daleko brže i potpunije apsorbiraju od kalcijevog karbonata.